תפריט נגישות






החנות למכשירי כתיבה בטהראן-מרג'אן כמאלי

החנות למכשירי כתיבה בטהראן  החנות למכשירי כתיבה בטהראן-מרג'אן כמאליהחנות למכשירי כתיבה בטהראן  

חוות דעת אישית-לי יניני

החנות למכשירי כתיבה בטהראן-מרג'אן כמאלי
THE STATIONERY SHOP-MARJAN KAMALI

רומן היסטורי מכמיר לב בכל צבעי הקשת כולל טעמים וניחוחות של אוכל פרסי.

הסופרת מרג'אן כמאלי נולדה בתורכיה להורים יוצאי איראן, וזו כנראה הסיבה שכתבה על איראן, למרות שנדדה בין ארצות שונות. היום היא מתגוררת בבוסטון.

הספר מחולק לחמישה חלקים ונע בין הווה לעבר. החלק הראשון והאחרון מתחברים וסוגרים מעגל.

בחלק הראשון בשנת 2013 רויא בת ה-77 מתגוררת בניו-אינגלנד שבארצות-הברית ונשואה לוולטר ארצ'ר. היא בדיוקמתכוננת לפגישה עם בהמן אסלן השוהה בבית אבות במרכז דיאקסטון. עכשיו סוף סוף רויא תוכל לשאול את בהמן אסלן מדוע לא הגיע לפגישה בכיכר.

קלייר המטפלת של בהמן אסלן מפגישה בין רויאל בהמן בבית האבות ומשאירה את שניהם לבד בחדרו.

בהמן סובב את כיסא הגלגלים לעברה עם חיוך על פניו. הוא נראה עייף קמטים חרושים על פניו אך עיניו מלאות אור ותקווה... "חיכיתי"... (עמוד 30).

הפרק השני מחזיר את הקורא לשנת 1953. אז רויא כיהאני בת 17 מתגוררת בטהראן עם הוריה ואחותה זרי. 1953 הייתה שנה שאיראן החלה לגעת בדמוקרטיה . ראש הממשלה מוחמד מוסאדק דגל בדמוקרטיה, פעל לזכויות הנשים ופיטר את נאמני השאה. משפחת כיהאני תמכה במוחמד מוסאדק ולא רק הם. פעילותו הפוליטית גרמה להפגנות בעד ונגד, וככל שהרפורמות של מוחמד מוסאדק לא יצאו לפועל נאמניו נטשו אותו. באוגוסט 1953 מוסאדק נכלא ונעצר על ידי הצבא, ולאחר כשלוש שנים הוא שהה במעצר בית עד ליום מותו.

האחיות רויא וזרי למדו בבית ספר לבנות במקצועות ראליים. רויא בשונה מאחותה קראה רומנים ואילו זרי חלמה על בעל עשיר. רויא כקוראת ספרים אהבה את "החנות למכשירי כתיבה והספרים בטהראן". החנות הפכה למקום שרויא יכלה לברוח מכל הפגנות הרחוב. באחד מביקוריה בחנות היא פגשה את בהמן אסלן, והאהבה ניצתה ביניהם בחסותו ותוך העלמת עין של בעל החנות – פח'רי. הצעת הנישואין לא איחרה לבוא. אלא מה, למרות מסיבת האירוסין אמו של בהמן התנגדה לנישואין אלה. למרות זאת בהמן בכל זאת הציע לרויא מקום מפגש- בכיכר. בהמן לא הגיע למקום המפגש. למה? לאן נעלם? מה קרה? האם קרה לבהמן דבר מה בדרכו לכיכר?

רויא מאוכזבת ונואשת בעצת הוריה היא ואלותה עוזבים את טהראן לטובת לימודים בארצות-הברית. בארצות-הברית היא נישאת לוולטר ארצ'ר, ולאורך כל שנות נישואיה אהבתה לבהמן לא שכחה והייתה שמורה עימה.

כשישים שנה לאחר מועד המפגש שלא התקיים, רויא פוגשת את בהמן בבית אבות. האם רויא קיבלה תשובות מבהמן מה קרה באותו יום שהיו אמורים להיפגש בכיכר? האם רויא גילתה מדוע בהמן עזב אותה, ואיך שכח אותה כאשר היא לא שכחה אותו מעולם? רוצים לדעת? תקראו.

ספר נפלא המגולל סיפור אהבה שהוחמץ על רקע מאורעות היסטוריים בשילוב מגוון דמויות, מסורת, פוליטיקה, תרבות, ניחוחות תבשילים, תבלינים מיוחדים, מנהגים וגם סודות...

בשורה התחתונה: "אהבה שהיא תלויה בדבר, בטל דבר-בטלה אהבה. ושאינה תלויה בדבר-אינה בטלה לעולם". (אבות פרק ה').

ממליצה בחום.